FGM/C jako przykład przemocy ze względu na płeć i jej pozaprawne zwalczanie - Jankowska - Prochot, Izabela (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
W niniejszym artykule omówiona została problematyka związana z rytualnym okaleczaniem dziewcząt i kobiet (FGM/C) oraz pozaprawne metody jego zwalczania. Asumpt dla powyższych rozważań stanowiła nowelizacja polskiego Kodeksu karnego z dnia 13 stycznia 2023 r., na mocy której wprowadzono nowe typy przestępstw tj.: okaleczania żeńskich narządów płciowych (156 § 1 pkt 3 k.k.) oraz nakłaniania i zmuszania innych osób do poddania się temu procederowi (156 a k.k.)[1]. I choć penalizacja w/w czynności sprawczych należy niewątpliwie uznać za krok w dobrą stronę to jednak samo podjęcie działań legislacyjnych to za mało. Dla zaprzestanie tej praktyki potrzebne są bowiem nie tylko instrumenty prawne i instytucjonalne, które zapewnia prawodawstwo międzynarodowe i ich aplikacja w prawie polskim ale także podjęcie wysiłków w celu informowania społeczeństwa o szkodliwości tych rytuałów. [1] Ustawa z dnia 13 stycznia 2023 r., o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2023 poz. 289).