Świadczenia nienależnie pobrane w obszarze pomocy społecznej - Jarosz, Karolina; Kęska, Marcin; Młyński, Józef (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Streszczenie: Artykuł analizuje i przedstawia pojęcie świadczeń nienależnie pobranych w obszarze pomocy społecznej na gruncie ustaw o pomocy społecznej, o świadczeniach rodzinnych, o pomocy państwa w wychowaniu dzieci oraz o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w celu zapewnienia bezpieczeństwa socjalnego w Polsce. Zostały także wskazane przesłanki które odróżniają świadczenia nienależnie pobrane od powszechnie znanego świadczenia nienależnego uregulowanego w kodeksie cywilnym. W treści artykułu przedstawione zostały także stanowiska judykatury dotyczące świadczeń nienależnie pobranych w kontekście każdej z omawianych ustaw.