Wdrażanie koncepcji Mission Command w warunkach polskich – problemy pojęciowe - Milczanowski, Maciej (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Celem artykułu jest analiza zasadniczych problemów z określeniem istoty oraz samego pojęcia Mission Command w warunkach polskich. Problemy te pojawiają się już na poziomie tłumaczenia słów, którymi określa się tę koncepcję, a także wynikające z tego nieporozumienia i chaos znaczeniowy. Określenie Mission Command jest stosowane do koncepcji dowodzenia w wojsku, ale jednocześnie wynika ze zmian w systemie podejmowania decyzji także w środowiskach cywilnych, na poziomie politycznym i innych. Koncepcja ta jest wprowadzana od co najmniej 20 lat na gruncie polskim, ale do 2018 roku nie miało to ram formalnych pozostając jedynie w wersji obiegowej i deklaratywnej. Przez ten czas albo nie przebiło się do świadomości na wielu szczeblach dowodzenia, albo narosło nieporozumieniami i wieloznacznościami. Wynika to jednak nie tylko ze specyfiki samego wojska, ale jest kwestią.