Prawa kobiet w parlamentarnej kampanii wyborczej w Polsce w 2023 r. - Lesińska-Staszczuk, Magdalena (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Cel badawczy niniejszego artykułu stanowiło zweryfikowanie, w jakim stopniu tematyka praw kobiet była zawarta w programach poszczególnych partii politycznych, biorących udział w kampanii wyborczej do parlamentu w 2023 r. w Polsce. Ocenie poddane zostały programy następujących komitetów wyborczych: KW Prawo i Sprawiedliwość (PiS), KKW Koalicja Obywatelska PO .N IPL Zieloni. (KO), KKW Trzecia Droga: Polska 2050 Szymona Hołowni - Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL), KW Nowa Lewica oraz KW Konfederacja Wolność i Niepodległość. Analiza programów poszczególnych partii oraz wypowiedzi polityków potwierdziła tezę, iż kwestia praw kobiet była stale obecna w parlamentarnej kampanii wyborczej w 2023 r. W jej weryfikacji wykorzystana została metoda porównawcza, mająca na celu zestawienie dokumentów programowych opisywanych ugrupowań i wyciągnięcie konkretnych wniosków. Głównymi tematami, w kontekście równości płci i praw kobiet, okazały się kwestie zdrowia reprodukcyjnego m. in. procedury in vitro, możliwości przerywania ciąży, opieki okołoporodowej, ale także wsparcia polskich rodzin w wychowywaniu dzieci i łączeniu obowiązków rodzicielskich z zawodowymi.