Przywrócenie w Polsce liberalnej demokracji - Jureńczyk, Łukasz (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Analizując specyfikę sprawowania władzy przez Prawo i Sprawiedliwość oraz okoliczności jej utraty należy odpowiedzieć sobie na następujące pytania: w jaki sposób PiS próbował ugruntować władzę i zapewnić sobie bezkarność? Dlaczego PiS został odsunięty od władzy? W jaki sposób obecny rząd rozlicza PiS? Czy obecny rząd ma szansę niedopuścić do powrotu PiS do władzy? W okresie sprawowania władzy PiS przede wszystkim próbował przejąć kontrolę nad mediami i wymiarem sprawiedliwości, a poparcie społeczne miały mu zapewnić szerokie szerokie programy socjalne. Nie udało mu się jednak przejąć pełnej kontroli nad tymi instytucjami, a forsując konserwatywną agendę narodowo-katolicką zraził do siebie umiarkowanych wyborców, jak również utracił zdoność koalicyjną. Wykorzystała to opozycja, dostosowując taktykę działania do panującego klimatu społcznego i politycznego, co umożliwiło jej odzyskanie władzy. Obecnie stosuje ona zdecydowane rozliczenia z poprzednikami, których głównym celem jest upewnienie się, że PiS już nie wróci do władzy.