Katarzyna Drąg, Lwowskie korzenie polskiego dziennikarstwa. Studia nad profesjonalizacją zawodu na przełomie wieków (1848–1914), Wydawnictwo Petrus, Kraków 2021, 512 ss. - Lakomy, Mirosław (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Monografia autorstwa Katarzyny Drąg, wypełnia lukę jaka zaistniała w tematyce dotyczącej znakomitego ośrodka intelektualnego i kulturowego I i II Rzeczpospolitej we Lwowie. Istniał on i funkcjonował dynamicznie, mimo utraty niepodległości przez państwo polskie. Krótki okres suwerenności w międzywojniu, pobudził ośrodek lwowski, który zaowocował szeregiem osiągnięć na skalę światową. Jednakże rozwijające się i rywalizujące w tym czasie w Europie dwa ośrodki ideologii totalitarnych (nazistowskiej i komunistycznej), doprowadziły do wybuchu II wojny światowej, której ofiarą stał się także – a może nawet szczególnie - Lwów. Autorka z dużą swadą i ogromną wiedzą dotyka tego tematu w sposób profesjonalny. Książka niezwykle cenna dla medioznawców ale także politologów.