Religijne determinanty preferencji wyborczych Polaków w wyborach parlamentarnych w 2023 roku - Pieniężny, Dawid (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Wobec bardzo silnego akcentowania kwestii rewizji stosunków państwa i Kościoła katolickiego w Polsce w kampanii wyborczej przed elekcją parlamentarną 2023 roku, wśród elektoratów i przedstawicieli największych partii politycznych wybory te mogły stać się starciem cywilizacyjnym, bowiem wyłoniona w nich nowa większość parlamentarna miała zdecydować o kształcie owych relacji. Celem niniejszego artykułu jest odpowiedź na pytanie, czy kwestie religijne determinowały preferencje wyborcze w polskim społeczeństwie. Autor udziela odpowiedzi na to pytanie dzięki analizie statystycznej autorskiego badania ilościowego przeprowadzonego na reprezentatywnej grupie wyborców oraz dzięki analizie historycznych danych zgromadzonych w raportach Centrum Badania Opinii Społecznej.