Rozwiązania procesowe, organy i infrastruktura stosowane w realizacji ochrony świadka koronnego - Bajda, Karol (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Istotą procesowej instytucji świadka koronnego jest sfera jego ochrony. Obok ochrony sensu stricto i sensu largo wskazać można na procesowe mechanizmy, organy i infrastrukturę działające w przedmiotowej sferze, które autor w niniejszym opracowaniu poddaje analizie. Należy do nich mechanizm wyłączenia jawności rozprawy z udziałem świadka koronnego, organizacja funkcjonowania budynku sądu, a także wykorzystanie odpowiednich środków technicznych podczas wykonywania czynności procesowych. W dalszej części artykułu omówiona zostaje sfera współpracy międzynarodowej podczas stosowania ochrony i charakterystyka Zarządu Ochrony Świadka Koronnego, który odpowiada za jej wykonanie. W tekście autor powołuje się na dostępną literaturę przedmiotu i dane statystyczne.