Stanowisko Afganistanu wobec przyjęcia instrumentów międzynarodowej ochrony praw człowieka, cz. IV: lata 2001–2003. Rola praw człowieka w rozwoju, budowie bezpieczeństwa i praworządności za panowania Tymczasowego Islamskiego Państwa Afganistanu - Cenda-Miedzińska, Klaudia (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Artykuł stanowi czwartą część cyklu opracowań ukazujących drogę jaką pokonał Afganistan na rzecz przyjęcia międzynarodowego instrumentarium ochrony praw człowieka. Na podstawie aktów prawa krajowego, dokumentów i traktatów międzynarodowych dokonano analizy podejścia Tymczasowego Islamskiego Państwa Afganistanu względem praw człowieka mających kluczowe znaczenie dla budowy bezpieczeństwa państwa początku XXI wieku. Struktura artykułu odpowiada celom badawczym jakim są: omówienie zmian w układzie sił wewnętrznych mających wpływ na bezpieczeństwo i porządek prawny Afganistanu, ukazanie roli praw człowieka w rozwoju oraz budowie bezpieczeństwa i praworządności państwa.