Nowe wyzwania w austriackiej polityce migracyjnej - Kruk, Aleksandra (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Pomimo że Austria posiada historyczne cechy państwa migracyjnego i w przeszłości słynęła ze wspierania uchodźców, to po 2015 roku przyjęła zaostrzony i zdecydowany kurs wobec polityki migracyjnej na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych, Unii Europejskiej i Rady Europy oraz skrytykowała zarówno Pakt Migracyjny ONZ, jak i Pakt Migracyjny Unii Europejskiej. Austriacka polityka migracyjna opiera się na polityce powstrzymywania nielegalnych migracji oraz ochronie zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych granic Unii Europejskiej. Kryzys migracyjny zaczął dominować w austriackim dyskursie politycznym i wpłynął na wzrost popularności Wolnościowej Partii Austrii.