Aktywna polityka rynku pracy wobec osób młodych. Rozwiązania ustawowe i ich realizacja przez publiczne służby zatrudnienia - Szydlik-Leszczyńska, Agata (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Celem opracowania jest prezentacja rozwiązań w ramach aktywnej polityki rynku pracy skierowanych do osób młodych oraz ich realizacja przez publiczne służby zatrudnienia w kontekście sytuacji tych osób na rynku pracy. Ze względu na niż demograficzny oraz wciąż malejącą liczbę osób młodych wchodzących na rynek pracy wydawać by się mogło, że ich sytuacja na tym rynku poprawia się. Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy nadal jednak zalicza tę kategorię do osób w szczególnej sytuacji na rynku pracy i w związku z tym mogą one korzystać z szerszego wachlarza aktywnych programów rynku pracy. Osoby młode wchodzące na rynek pracy muszą bowiem sprostać wyzwaniom związanym ze zwiększającymi się wymaganiami pracodawców przy braku lub stosunkowo małym doświadczeniu zawodowym. W tym kontekście ważne są działania państwa nakierowane na programy wspierające wejście i utrzymanie się na rynku pracy tej kategorii osób. W artykule dokonano przeglądu aktywnych form wsparcia dedykowanych osobom młodym wchodzącym na rynek pracy oraz analizy stosowanych rozwiązań na tle sytuacji tych osób na rynku pracy. Problemem badawczym jest zatem odpowiedzenie sobie na pytanie, czy metody wsparcia stosowane przez publiczne służby zatrudnienia wobec osób młodych niwelują podstawowe bariery utrudniające im wejście na rynek pracy. Zastosowane metody badawcze to studia literaturowe, analiza dokumentów normatywnych, metoda porównawcza i analiza danych zastanych.