Funkcjonalność osiedli miejskich. Punkty użyteczności (POI) w zakresie potrzeb zakupowych mieszkańców Rzeszowa - Kołomycew, Anna; Kubejko-Polańska, Ewa (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
W artykule zostały omówione wybrane czynniki funkcjonalności osiedli miejskich ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb zakupowych mieszkańców Rzeszowa. Wybrane czynniki determinują funkcjonalność osiedli, a w konsekwencji wpływają na jakość życia mieszkańców miasta. Celem prowadzonych badań było określenie poziomu funkcjonalności osiedli miejskich biorąc pod uwagę aktywność mieszkańców miasta jaką są codzienne zakupy. Na podstawie danych dotyczących czterech rodzajów punktów użyteczności miejskiej (point of interest – POI), obliczono wskaźniki i określono rangi umożliwiające porównanie 33 rzeszowskich osiedli. Z przeprowadzonych badań wynika, że największą funkcjonalność pod względem wybranych POI cechują się osiedla zlokalizowane w centrum miasta. Najmniej funkcjonalne okazały się osiedla nowe, przyłączone do miasta stosunkowo niedawno, a które nie wykształciły jeszcze funkcji miejskich.