Wybrane aspekty zjawiska dyskryminacji i wykluczenia społecznego na przykładzie mniejszości romskiej w Rzeczypospolitej Polskiej - Biernacka, Magdalena (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Artykuł koncentruje się na problematyce dyskryminacji i wykluczenia społecznego,z jakimi boryka się mniejszość romska w Polsce. Przeprowadzona analiza ukazuje wieloaspektowy charakter marginalizacji Romów, zwracając uwagę na głęboko zakorzenione stereotypy, systemowe bariery w dostępie do edukacji, trudności w znalezieniu zatrudnienia oraz problemy związane z warunkami mieszkaniowymi. Omówiono również kwestie związane zarówno z populacją mniejszości romskiej w XXI wieku, jak i mniejszość romską w kontekście narodu, podkreślając tym samym ich unikalną tożsamość kulturową.W artykule przedstawiono również konkretne przykłady zjawiska dyskryminacji, z jakimi mniejszość romska mierzy się na co dzień.