Siecioholizm i fonoholizm jako współczesne zagrożenie społeczne – objawy, skutki i profilaktyka - Szumiec, Magdalena (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Obserwowany współcześnie dynamiczny rozwój nowoczesnych technologii sprawia, że w dzisiejszych czasach coraz trudniej wskazać obszary działalności człowieka pozbawione możliwości korzystania z nich. Otaczająca nas rzeczywistość naznaczona jest wszechobecnością mediów cyfrowych, w tym komunikacyjnych, takich jak internet czy telefonia komórkowa. Niewątpliwie media te znacznie ułatwiają codzienne funkcjonowanie, ale też generują wiele problemów. Artykuł stanowi próbę zasygnalizowania zagrożeń związanych z niewłaściwym korzystaniem z internetu (siecioholizm) i telefonów komórkowych (fonoholizm). W oparciu o przeprowadzone badania możliwe okazało się rozpoznanie skali tych zjawisk, wyłonienie objawów i konsekwencji nagminnego korzystania z sieci oraz wskazanie działań profilaktycznych.