Boty w służbie dezinformacji - Łukasik-Turecka, Agnieszka (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Celem artykułu jest przybliżenie istoty i działania botów oraz ukazanie ich roli w tworzeniu i rozprzestrzenianiu przekazów dezinformacyjnych w mediach społecznościowych, w szczególności w serwisach społecznościowych, takich jak X (dawniej Twitter) czy Facebook. Realizację tego celu zaplanowano poprzez scharakteryzowanie istoty botów oraz ukazanie ich miejsca, obok trolli, cyborgów oraz zwykłych użytkowników, którzy udostępniają fałszywe informacje, w procesie tworzenia i rozprzestrzeniania przekazów dezinformacyjnych.