Percepcja zjawiska aktywnego zabójcy w Polsce - Muszyński, Damian (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W niniejszym artykule autor udzielił odpowiedzi na dwa pytania badawcze: Jak definiowane jest zjawisko aktywnego zabójcy w polskim prawie karnym oraz dokumentach regulujących przygotowanie i działanie polskiej Policji? W jakim stopniu zjawisko aktywnego zabójcy stanowi rzeczywiste zagrożenie dla bezpieczeństwa i porządku publicznego w Polsce? W związku z powyższym sformułowano dwie hipotezy badawcze, które – w świetle przeprowadzonych analiz i zaprezentowanych wyników badań – zostały potwierdzone: na terenie Polski dochodzi do ataków realizowanych w mechanizmie aktywnego zabójcy, które stanowią realne zagrożenie dla bezpieczeństwa i porządku publicznego; w polskim prawie karnym oraz w dokumentach regulujących działania Policji brak jest jednolitej i spójnej definicji zjawiska aktywnego zabójcy, co utrudnia jego jednoznaczną klasyfikację oraz skuteczne przeciwdziałanie. W pierwszej części artykułu przedstawiono aspekt definicyjny analizowanego zjawiska, natomiast w dalszej części dokonano analizy przestępstw popełnionych na terytorium Polski z wykorzystaniem mechanizmu działania aktywnego zabójcy. Uzupełnienie stanowią wyniki badań własnych autora przeprowadzonych w latach 2019–2023 w ramach postępowania doktorskiego.