Postrzeganie Policji przez mieszkańców województwa podkarpackiego – wyniki badań empirycznych - Boratyn, Dominik (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie postrzegania Policji przez mieszkańców województwa podkarpackiego. W publikacji, skupiono się na wyjaśnieniu czym jest bezpieczeństwo oraz jakie są zadania Policji w zapewnianiu bezpieczeństwa. Zwrócono uwagę na szeroką gamę zadań, jakie spoczywają na funkcjonariuszach Policji, od działań patrolowych, przez prewencję kryminalną, po edukację społeczeństwa w zakresie zasad bezpieczeństwa. Podstawą artykułu są badania ilościowe, które zostały przeprowadzone na próbie 1503 mieszkańców Podkarpacia w 2023 r. Uczestnicy badania, reprezentowali zróżnicowane grupy demograficzne, co pozwoliło na uzyskanie szerokiego obrazu społecznych odczuć i opinii. Wnioski z artykułu mogą być przydatne zarówno dla Policji, jak i innych instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo publiczne oraz decydentów politycznych i społecznych w regionie.