Podmioty krajowego systemu bezpieczeństwa - Jankowska, Agnieszka; Kwiecień-Miland, Monika (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest sformułowanie odpowiedzi na pytanie, czy wyróżnienie określonych podmiotów w ramach krajowego systemu cyberbezpieczeństwa oraz powierzenie im konkretnych zadań w tym obszarze mieści się w realizacji zasady zapewniania bezpieczeństwa. Jest to wartość chroniona, a jej implementacja jest skierowana do władz publicznych. Z tego względu na podmioty wchodzące w skład krajowego systemu cyberbezpieczeństwa należy spojrzeć z perspektywy wypełniania tego obowiązku. Problem badawczy jest aktualny nie tylko z uwagi na występujące coraz częściej zjawiska cyberzagrożeń i cyberataków, ale również ze względu na procedowaną obecnie nowelizację ustawy o krajowym systemie cyberbezpieczeństwa, której celem jest m.in. dostosowanie jej do przepisów prawa unijnego.