Opór i kolaboracja w wojnie rosyjsko-ukraińskiej (na przykładzie obwodu charkowskiego w 2022 roku) - Kharuk, Andrij; Kharuk, Daryna (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Przedstawiony artykuł ma na celu ukazanie specyfiki rosyjskiej okupacji niektórych rejonów obwodu charkiwskiego w 2022 roku (od momentu rosyjskiej inwazji, która rozpoczęła się 24 lutego, do wyzwolenia tych terenów we wrześniu 2022 roku). Poprzez analizę publikacji w środkach masowego przekazu oraz mediach społecznościowych zbadano cechy kolaboracji i oporu na wspomnianych obszarach. Wykazano, że mimo zaangażowania lokalnych kolaborantów, rosyjscy okupanci nie powierzali im kluczowych stanowisk w administracji okupacyjnej. Opór ludności lokalnej przybierał różne formy – od działań cywilnego sprzeciwu, rozpowszechniania materiałów agitacyjnych, aż po tworzenie oddziałów partyzanckich. Badanie tej problematyki przyczynia się do pełniejszego i bardziej kompleksowego przedstawienia przebiegu rosyjsko-ukraińskiej wojny we wszystkich jej aspektach.