Wartość wspólnoty i wspólnota wartości w mediach. Troska o integrację użytkowników mediosfery. - Radej, Maciej (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W epoce płynnej nowoczesności wspólnoty pozostają w sferze dryfowania, słabych więzi, czy zagubienia tożsamości. W komunikacji społecznej obok wspólnot eksplozywnych, które są nietrwałe i zazwyczaj ulotne, koniecznością staje się - jak stwierdził M. McLuhan - namysł nad „odrodzeniem się plemiennych wzorców głębokiego zaangażowania”. W artykule wskazano, że następstwem integracji użytkowników mediów poza wspólnotami postulowanymi, zaplanowanymi jako projekty, szczególną wartość posiadają wspólnoty historyczne i realne, czyli trwałe byty tworzone przez wybór jednostek. Wartość wspólnoty ściśle łączy się z wartością człowieka. Personalne zaangażowanie, uczestnictwo, budowanie więzi, partnerstwo, zainteresowanie, otwartość własna i otwieranie innych, przezwyciężanie dystansu społecznego, troska o trwałość relacji, a także stabilność i stałość w znajomości, czynią z sieci komunikacyjnej szczególną przestrzeń budowania wspólnego świata mediosfery. Bliskość użytkowników mediów, sprzyja tworzeniu braterstwa, niwelowaniu dystansu i obcości dialogujących ze sobą osób. Społeczność wirtualna, za pośrednictwem wielu nowych połączeń cyfrowych i dostępnych nowych technologii stoi dziś przed nową szansą aktywnego uczestnictwa w doświadczeniu wspólnym w bardzo różnych formach, różnych ze względów na sposób istnienia.