Multilateralizm w działaniach Unii Europejskiej w okresie pandemii Covid-19 - Marcinkowski, Tomasz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Pandemia Covid-19 stała się istotnym wyzwaniem dla działań UE w duchu multilateralizmu. Unia dotknięta poważnym kryzysem zdrowotnym i jego konsekwencjami społecznymi i gospodarczymi nie zrezygnowała jednak ze swojego zaangażowania międzynarodowego. Działania zewnętrzne UE na rzecz innych państw w ramach Team Europe oraz zainicjowanie i uczestnictwo w COVAX potwierdzają, że UE nie porzuciła swojej roli promotora multilateralizmu i aktywnie działała w tym duchu. Przeprowadzona w artykule analiza wybranych dokumentów UE, wystąpień i stanowisk komisarzy UE, oficjalnych komunikatów prasowych i literatury przedmiotu ukazuje, w jaki sposób Unia, pomimo ograniczeń kompetencyjnych w zakresie zdrowia i początkowego braku wewnętrznej spójności, zdołała utrzymać i rozwijać swoje zaangażowanie multilateralne, zarówno na poziomie unijnym, jak i globalnym.