Badania foresight w programowaniu laboratoriów miejskich (urban labów) w polskich miastach - Tomczak, Natalia; Sroka, Bartłomiej; Piziak, Bartosz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W artykule dokonano analizy komplementarności dwóch metod wspierających zarządzanie rozwojem miast – foresightu i laboratoriów miejskich (urban labów). Zrealizowane badanie foresight posłużyło do określenia możliwych kierunków rozwoju laboratoriów miejskich w Polsce w oparciu o megatrendy rozwojowe wskazane w Koncepcji Rozwoju Kraju 2050. Artykuł odnosi się do luki badawczej dotyczącej integracji tych podejść w politykach publicznych, prezentując studium przypadku programu „Urban Lab – Miasto dla Młodych”, którego celem było zaprojektowanie i wdrożenie laboratoriów miejskich aktywnie angażujących do działania młodych mieszkańców miast, jako odpowiedź m.in. na pogłębiający się kryzys demograficzny w Polsce i migrację osób młodych do ośrodków metropolitalnych.