Platforma Obywatelska wobec wojny rosyjsko-ukraińskiej (2022–2025) - Koziełło, Tomasz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Artykuł analizuje stosunek Platformy Obywatelskiej do wojny Rosji z Ukrainą. Jego celem jest ukazanie, jakie PO dostrzega przyczyny wojny, kogo uważa za sprawcę wojny, jakie konsekwencje dla Europy i dla Polski przyniesie wygrana lub przegrana Rosji oraz jakie rozwiązania proponuje, aby utrzymać stabilność i pokój w Europie. Analiza stanowiska PO jest ważna z powodu tego, że jest to od 20 lat jedna z dwóch najważniejszych partii w Polsce a obecnie stanowi najważniejsze ugrupowanie rządu polskiego.