Uzyskanie statusu uchodźcy i sytuacja uchodźców w Polsce - Baran-Kurasiewicz, Martyna (Polityka i Społeczeństwo, 2021)
W niniejszej publikacji autor tłumaczy znaczenie terminu „uchodźca” oraz przedstawia drogę jaką musi przejść imigrant, aby uzyskać status uchodźcy w Polsce. Autor podejmuje również próbę przybliżenia sytuacji osób, który uzyskały już status uchodźcy w Polsce, ich warunków bytowych i perspektyw na przyszłość. Na tym tle prezentuje sytuacje uchodźców w Polsce i formułuje uwagi końcowe.