Marketing Polityczny czyli jak wygrać wybory? - Rudnik, Mariusz (Polityka i Społeczeństwo, 2021)
Przedmiotem prezentowanego artykułu jest problematyka marketingu politycznego jako drogi do zwycięstwa wyborczego. Marketing, promocja i reklama to przydatne instrumenty do osiągania celów politycznych. Umiejętność stosowania tych środków w praktyce jest wyrazem rosnącego profesjonalizmu w dziedzinie wiedzy politycznej. Instrumenty marketingowe przydają się nie tylko podczas kampanii wyborczych, ale także w codziennej działalności liderów politycznych, instytucji społecznych, partii politycznych, związków zawodowych i innych uczestników życia politycznego. Może to dotyczyć projektowania i praktycznego stosowania różnych strategii politycznych, kreowania wizerunku polityka nowo powstałej organizacji politycznej, reklamowania opinii publicznej polityki rządu o istotnym znaczeniu dla państwa czy promowania wizerunku kraju, miasta lub regionu . W ostatnich dziesięcioleciach kampanie wyborcze nabrały charakteru permanentnego, nie ograniczając się jak dotychczas do okresów zamkniętych bezpośrednio poprzedzających głosowanie. Tym samym wiedza o marketingu nabrała większego znaczenia w środowiskach politycznych współczesnych krajów. Dostosowanie profesjonalnych technik marketingowych do sfery działań politycznych oraz wykorzystanie potencjału współczesnych mediów w istotny sposób wpłynęło na sposób prowadzenia polityki. O celach, metodach i strategii kampanii politycznej w pewnym sensie decydują publiczność i media. Model kampanii amerykańskiej stał się wzorem dla wielu krajów, zwłaszcza tych - jak Polska - które weszły na drogę przemian demokratycznych po 1989 roku.