Polityka gospodarcza Chin wobec Kenii w drugiej dekadzie XXI wieku - Jureńczyk, Łukasz (Polityka i Społeczeństwo, 2021)
Celem artykułu jest prezentacja wyników analizy i ocena polityki gospodarczej Chińskiej Republiki Ludowej wobec Kenii w drugiej dekadzie XXI w. We wstępie omówiono podstawowe założenia metodologiczne artykułu. W pierwszej części artykułu syntetycznie przedstawiono tło historyczne stosunków gospodarczych między Kenią a ChRL, a w drugiej części zaprezentowano przegląd literatury przedmiotu. W trzeciej części artykułu ukazano Kenię jako jednego z partnerów gospodarczych Chin w Afryce. W głównej części artykułu przeanalizowano inwestycje i projekty rozwojowe realizowane w Kenii przez chińskie przedsiębiorstwa. Problem badawczy polega na tym, czy polityka gospodarcza Chin wobec Kenii jest korzystna z punktu widzenia rozwoju gospodarczego państw? Główna teza zakłada, że polityka ta zwiększa możliwości rozwojowe państw. Jest ona jednak niezrównoważona i niesie ze sobą poważne ryzyko, zwłaszcza dla bezpieczeństwa gospodarczego Kenii.