Osoby z niepełnosprawnościami w Polsce w odbiorze społecznym. Uwagi na tle przeprowadzonych badań w 2019 roku - Giedrojć, Marzenna (Polityka i Społeczeństwo, 2021)
Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytania: W jaki sposób Polacy w XXI wieku postrzegają osoby z niepełnosprawnością? Czy rozwój sportu osób z niepełnosprawnościami sprzyja ich integracji z pełnosprawnymi? Zastosowano metody analizy porównawczej i statystycznej badań własnych z 2019 roku i CBOS z lat 2000, 2007 i 2017 a także analizy porównawczej tekstów w ramach Disability Studies. Na postawy Polaków wobec osób z niepełnosprawnościami wpływ mają wiedza na temat niepełnosprawności, częstość kontaktu z tymi osobami oraz uwarunkowania społeczno-demograficzne. Następuje odchodzenie od medycznego rozumienia niepełnosprawności na rzecz polityki integracyjnej z pełnosprawnymi. Potrzebna jest zmiana paradygmatu podejścia do niepełnosprawności od pomagania „chorym niepełnosprawnym” w kierunku działań mających na celu zapewnienie osobom z niepełnosprawnościami równych praw i możliwości.