Kompetencje Prezydenta RP w zakresie bezpieczeństwa Państwa - Wicherek, Damian; Skóra, Michał (Polityka i Społeczeństwo, 2021)
W artykule autorzy dokonują analizy przepisów konstytucyjnych oraz regulacji zawartych w ustawach szczegółowych związanych z kompetencjami prezydenta w zakresie bezpieczeństwa państwa. Celem artykułu jest wskazanie jaki realny wpływ na polskie wojsko oraz bezpieczeństwo państwa ma Prezydent RP, który w czasie pokoju pełni swoje obowiązki w zakresie zwierzchnictwa nad siłami zbrojnymi za pośrednictwem szefa resortu obrony narodowej.