Umowa o partnerstwie gospodarczym nowym rozdziałem w stosunkach Unii Europejskiej z Japonią - Barczak, Bogdan; Drążewski, Mateusz (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Ostatnie lata upłynęły pod znakiem umacniania relacji Unii Europejskiej z Japonią. Jednym z rezultatów jest Umowa o partnerstwie gospodarczym stanowiąca przedmiot artykułu. To porozumienie jest istotnym tematem dzisiejszych stosunków międzynarodowych i kształtuje ich obraz. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie najważniejszych założeń umowy handlowej, jej zbadanie z uwzględnieniem różnych perspektyw, jak historii wzajemnych kontaktów, skutkach prezentowanych posunięć, a także ocena funkcjonowania, jej szanse na przyszłość i potencjalny wpływ na inne obszary obustronnych relacji. Cel publikacji realizowany był poprzez analizę treści dokumentów.