Specjalna ochrona świadka w Republice Czeskiej. Zarys problematyki - Szkurłat, Izabela; Dworzecki , Jacek (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Artykuł prezentuje ochronę świadków w ramach skoordynowanych działań wymierzonych w przestępczość zorganizowaną na terenie Republiki Czeskiej. Wskazano na możliwości prawne, jakie są dostępne w Republice Czeskiej dla ochrony świadka i scharakteryzowano instytucję świadka anonimowego. Poruszono również kwestię tzw. instytucji specjalnej ochrony świadka, która funkcjonuje na mocy aktu prawnego z 2001 roku. Opisano również formę ochrony świadka polegającą na krótkoterminowej ochronie osób.