Szacowanie ryzyka. Krytyczna perspektywa wobec systemów wczesnego ostrzegania przed konfliktami - Stępka, Maciej (Polityka i Społeczeństwo, 2020)
Systemy Wczesnego Ostrzegania przed Konfliktami (SWOK) tworzą analizy ostrzegawcze, mające na celu zwrócić uwagę decydentów na potencjalne kryzysy międzynarodowe oraz uruchomić akcje prewencyjne. Dlaczego jednak w wielu przypadkach systemy nie spełniają swojego zadania? Niniejszy artykuł podejmuje się krytycznego przeglądu teorii wczesnego ostrzegania oraz koncepcji wyjaśniających ich niepowodzenia. Pozwoli na lepsze zrozumienie roli SWOK w zapobieganiu konfliktów oraz przybliży modele wykorzystywania specjalistycznych ekspertyz na poziomie międzynarodowym.