System aksjologiczny Unii Europejskiej. To nie utopia. Analiza europeistyczna : Analiza europeistyczna - Czachór, Zbigniew (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
W niniejszym artykule w oparciu o przeanalizowany materiał badawczy podjęta została próba naukowego odniesienia się do problematyki systemu i struktury aksjologicznej Unii Europejskiej. W konsekwencji tak przyjętego założenia badawczego przeprowadzono dowód na to, że przemiany aksjologiczne w UE odbywały się pod wpływem ideowym, płynącym nie z przestrzeni dyskursu (także naukowego) odnoszącego się do paradygmatu realizmu i neorealizmu, a idealizmu i demokracji liberalnej. Ujęcie to stało się źródłem rozbudowanych rozwiązań normatywnych i wzorców zachowań (na płaszczyźnie gospodarczej, politycznej, prawnej i społecznej) wpisanych w traktaty założycielskie, często trudnych do zrealizowania we wspólnotowej praktyce politycznej. Z drugiej strony obecność katalogu wartości europejskich stała się elementem tożsamości tak rozumianego ponadnarodowego systemu politycznego UE, w oparciu o regułę ciągłości i zmiany, o charakterze funkcjonalnym i dysfunkcjonalnym.