Dychotomia działań Polski wobec imigrantów na granicach zewnętrznych Unii Europejskiej od 2021 roku - Moraczewska, Anna (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Wschodnia granica Polski stanowiąca odcinki zewnętrznych granic Unii Europejskiej została w niemal podobnym okresie narażone na intensywny napływ imigrantów. Zjawiska te wynikały z innych przyczyn, a czynnikiem łączącym je był człowiek poszukujący bezpiecznego miejsca do życia. Od połowy 2021 r. granica polsko-białoruska została poddana zorganizowanemu napływowi imigrantów, chcących w sposób nielegalny przekroczyć granicę. Natomiast po ataku Rosji na Ukrainę granica polsko-ukraińska napotkała masowy napływ uciekinierów wojennych. Rząd Polski zastosowała dwie różne taktyki zarządzania sytuacjami na poszczególnych granicach wobec presji migracyjnej. Artykuł przedstawia te różnice i stara się wyjaśnić ich przyczynę.