Postawa indonezyjskich studentów wobec zbrodni przeciwko ludzkości, popełnionych w latach 1965-66, w Indonezji - Ochwat, Maria (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Zbrodnie przeciwko ludzkości zostały popełnione podczas rządów Suharto w Indonezji w latach 1965-66. Pomimo zgromadzenia ogromnej ilości dowodów i potwierdzenia popełnienia takich zbrodni m.in. przez specjalnie powołany w tym celu Międzynarodowy Trybunał Ludowy z 1965 roku, rządzący konsekwentnie odmawiali podjęcia działań w celu wyjaśnienia tych zbrodni, osądzenia i ukarania winnych oraz zapewnienia zadośćuczynienia i/lub odszkodowania ofiarom i/lub członkom ich rodzin. Do dziś rządzący nigdy oficjalnie nie przyznali, że takie zbrodnie w ogóle miały miejsce, a tym samym nie przeprosili za ich popełnienie. Celem tego artykułu jest przedstawienie historii zbrodni przeciwko ludzkości z lat 1965-66 w Indonezji oraz tego, jak ocaleni, obrońcy praw człowieka, naukowcy i artyści walczą o sprawiedliwość, a także pokazanie perspektywy młodych ludzi.