Przeciwdziałanie zanieczyszczeniu powietrza w sytuacji kryzysu energetycznego na przykładzie wybranych miast - Florek, Ewelina (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Przeciwdziałanie zanieczyszczeniu powietrza stanowi aktualne, bardzo istotne oraz złożone zagadnienie w dobie kryzysu energetycznego. Dla efektywnej ochrony powietrza w wybranych miastach bardzo ważne jest wdrożenie odpowiednich działań przez samorząd terytorialny. Celem artykułu jest ukazanie działań podjętych przez samorząd terytorialny w trzech wybranych miastach (Kraków, Katowice, Łódź) w zakresie przeciwdziałania zanieczyszczeniu powietrza w sytuacji kryzysu energetycznego. Rozważania zostały oparte na analizie dokumentów, publikowanych informacji, raportów oraz danych Europejskiej Agencji Środowiska, Głównego Urzędu Statystycznego oraz samorządu terytorialnego.