Prawa człowieka w państwach de facto na Kaukazie Południowym w orzecznictwie Europejskiego Trybunału Praw Człowieka - Sieniawski, Piotr (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Celem artykułu jest analiza sytuacji w zakresie praw człowieka w państwach nieuznawanych w regionie Kaukazu Południowego w oparciu o orzecznictwo Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Przeanalizowano także problematykę przypisania odpowiedzialności państwu, które sprawuje efektywną kontrolę nad państwem de facto. Artykuł wskazuje również na niedawny rozwój sytuacji po wykluczeniu Federacji Rosyjskiej z Rady Europy i rozwiązaniu Republiki Górskiego Karabachu.