Prawa człowieka w wybranych programach współpracy transgranicznej po agresji rosyjskiej na Ukrainę - Pieniążek, Agnieszka (Polityka i Społeczeństwo, 2023)
Dzięki przedsięwzięciom finansowanym z unijnych programów współpracy transgranicznej wspierane są m.in. procesy rozwojowe w regionach położonych wzdłuż zewnętrznych i wewnętrznych granic Unii Europejskiej (UE). Celem opracowania jest analiza regulacji praw człowieka, wagi im przypisywanej oraz kierunków wsparcia w dwóch programach współpracy transgranicznej, tj. Polska-Słowacja oraz Polska-Ukraina w perspektywie finansowej 2021-2027, po agresji rosyjskiej na Ukrainę. Analiza aktów prawnych, dokumentów programowych, wytycznych dla wnioskodawców i beneficjentów wykazała, iż z całą pewnością ochrona praw człowieka zajmuje ważne miejsce. Państwa uczestniczące w realizacji programów są zobowiązane do brania pod uwagę i propagowania praw człowieka w całym procesie przygotowywania, wdrażania, monitorowania, sprawozdawczości i ewaluacji programów.