Zwalczanie terroryzmu w Unii Europejskiej – aktualne trendy i wyzwania - Machniak, Arkadiusz (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
Współczesny terroryzm jest zagrożeniem w sposób istotnie zagrażającym UE. Dawno już przestał być postrzegany jako problem regionalny i stał się zjawiskiem globalnym występującym we wszystkich regionach świata. Europa od kilku dekad podejmuje szereg działań mających na celu zwalczanie terroryzmu. Metody te podobnie jak samo zjawisko ewoluują i zmieniają się w zależności od skomplikowanych uwarunkowań. Pomimo tych starań terroryzm jest nadal problemem, który destabilizuje ład i porządek światowy, sieje strach i przerażenie a sami terroryści korzystając z nowoczesnych środków pola walki i działałając w asymetrycznej formie są w stanie przeprowadzać skuteczne i efektywne zamachy.