Województwa nadmorskie Polski jako miejsca migracji ekonomicznej obywateli z Europy Wschodniej – wyzwania dla bezpieczeństwa społeczno-gospodarczego - Będźmirowski, Jerzy; Skelnik, Klaudia; Witaszek, Zbigniew; Ziętarski, Mateusz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W dobie globalizacji problematyka migracji rozpatrywana w aspekcie ekonomicznym nabiera wymiernego znaczenia zarówno dla krajów będących źródłami migracji, jak i krajów docelowych migracji. Przesłanki współczesnych migracji są różnorodne i traktowane jako najbardziej aktywny czynnik działalności człowieka. Celem artykułu jest ukazanie skali problemu wynikającego z samej istoty migracji obywateli z Europy Wschodniej na przykładzie województw nadmorskich. Autorzy artykułu podejmują próbę analizy skali zatrudniania cudzoziemców z Europy Wschodniej w różnych sektorach polskiego rynku pracy według rodzajów zezwoleń, grup zawodowych i zawodów oraz wybranych sektorów gospodarki wynikających z Klasyfikacji Zawodów i Specjalizacji oraz Polskiej Klasyfikacji Działalności Biznesowej.