Wpływ podmiotów zewnętrznych w cyberprzestrzeni na bezpieczeństwo procesu wyborczego w państwie - Warchoł, Agnieszka (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wpływu podmiotów zewnętrznych, względem państwa, na bezpieczeństwo procesu wyborczego. Głowna teza publikacji zawiera się w stwierdzeniu, że współcześnie, za sprawą cyberprzestrzeni, podmioty zewnętrzne zintensyfikowały działania w zakresie wpływu na proces wyborczy podmiotu państwowego. W pracy zastosowane zostały metody badawcze takie jak: analiza i krytyka źródeł, analiza i krytyka piśmiennictwa, metoda porównawcza, studium przypadku. Cyberprzestrzeń odgrywa kluczową rolę w procesie wyborczym, a w obliczu transnarodowych zagrożeń, konieczne jest podnoszenie świadomości społeczeństwa w tym zakresie, dbałość o cyberbezpieczeństwo państwa, ale także niezbędna jest odpowiednia współpraca międzynarodowa np. wymiana informacji, wspólne ćwiczenia i koordynacja działań. Zapewnienie bezpieczeństwa procesu wyborczego wymaga kompleksowego podejścia, które obejmuje zarówno aspekty techniczno-technologiczne, prawne, instytucjonalne, jak i społeczne.