Strukturalna (holistyczna) koncepcja definiowania bezpieczeństwa informacyjnego - Białoskórski, Robert (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
W artykule przedstawiono strukturalną (holistyczną) koncepcję metody definiowania bezpieczeństwa informacyjnego opartą na strukturze bazowej złożonej z relacji trzech składowych determinantów: społeczeństwa informacyjnego, przestrzeni informacyjno-komunikacyjnej (infosferze) oraz zagrożeń bezpieczeństwa informacyjnego. Te trzy składowe rozpatrywane są w relacyjnym aspekcie zasobów informacyjnych i wartości informacyjnych (ludzi, infrastruktury, technologii, wiedzy i etyki). Zaproponowana w konkluzjach definicja bezpieczeństwa informacyjnego doprowadziła do opracowania relacyjnych kategorii bezpieczeństwa informacyjnego skorelowanych w fizycznej i wirtualnej sferze przestrzeni informacyjno-komunikacyjnej (infosferze). Wyniki badań pokazały, że strukturalne (holistyczne) podejście do definiowania bezpieczeństwa informacyjnego wyróżnia się ścisłą logiczną relacją w porównaniu do innych „rozproszonych” wieloautorskich paradygmatów metodologicznych.