Raport i debata o stanie gminy jako narządzie rozliczalności władz lokalnych - Kotarba, Bogusław (Polityka i Społeczeństwo, 2024)
W artykule podjęto problematykę rozliczalności władz samorządowych. Na tle założeń teoretycznych odwołujących się do rozliczalności władz publicznych sprawdzono, czy wprowadzony w 2018 r. w polskim ustawodawstwie mechanizm – na który składa się sporządzenie raportu o stanie jednostki samorządu terytorialnego, debata nad nim oraz udzielenie bądź nieudzielenie organowi wykonawczemu wotum zaufania – wypełnia warunki rozliczalności. Przeprowadzona analiza pozwoliła potwierdzić przyjętą tezę, że pod względem normatywnym przyjęte rozwiązanie czyni zadość teoretycznym ustaleniom.