Rola Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w kształtowaniu bezpieczeństwa podczas stanu wyjątkowego w 2021 roku - Nowak, Tomasz (Polityka i Społeczeństwo, 2025)
W artykule przyjęto, że bezprecedensowa skala presji migracyjnej na granicy polsko-białoruskiej w 2021 r. dopełniona demonstracją siły militarnej przez Rosję przy wschodniej flance NATO, stanowiła asumpt do użycia przez Polskę nadzwyczajnych instrumentów prawnych. Do skonfrontowania się z nowymi realiami geostrategicznymi sięgnięto po instytucję stanu wyjątkowego. Szczególne uprawnienia w tym zakresie przysługują Prezydentowi Rzeczypospolitej Polskiej. Celem artykułu było ustalenie roli prezydenta RP w kontekście zadań realizowanych w okresie obowiązywania stanu wyjątkowego w Polsce, a także ocena podjętych działań w obszarze bezpieczeństwa wewnętrznego i aktywności dyplomatycznej na arenie międzynarodowej.