Postawy młodzieży wobec środków psychoaktywnych na przykładzie uczniów Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Białej Podlaskiej - Panasiuk, Żaneta (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2021)
Głównym celem przeprowadzonych badań było poznanie stanu wiedzy uczniów Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Białej Podlaskiej na temat środków psychoaktywnych, konsekwencji ich używania, a także ogólnego sposobu postrzegania omawianych substancji przez badanych. Badanie zrealizowano w marcu 2021 r. wśród uczniów trzecich i czwartych klas ZSZ nr 2 w Białej Podlaskiej. Próbę dobrano w sposób celowy i dogodny. W realizacji badania wykorzystano metodę sondażową, a ze względu na wystąpienie pandemii covid-19 posłużono się kwestionariuszem ankiety internetowej. Wyniki badań wskazują, że uczniowie ZSZ nr 2 w Białej Podlaskiej posiadają dostateczną wiedzę o środkach psychoaktywnych oraz konsekwencjach ich używania. Korzystają głównie z ogólnodostępnych, legalnych substancji odurzających. Jednocześnie są przekonani o braku konsekwencji używania marihuany oraz o niskiej jakości programów profilaktycznych. Wobec powyższego warto rozważyć zwiększenie dostępności kształcenia oraz uatrakcyjnienie działań profilaktycznych dotyczących środków psychoaktywnych.