Zaburzenia odżywiania jako istotny problem społeczny - Sowa, Patrycja (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2026)
Zaburzenia odżywiana to problem, który dotyczy coraz znaczniejszej części zwłaszcza młodej populacji. Na rozwój tych zaburzeń mogą mieć wpływ różne czynniki, np. media, a co z tego wynika, portale internetowe i osoby na nich działające, oraz rodzina i rówieśnicy. Internet i członkowie rodziny to czynniki znacznie przodujące pośród powodów występowania zaburzeń odżywiania. Wizja pięknego świata, w którym są piękni (szczupli) ludzie, potrafiła zawładnąć wieloma młodymi umysłami. Jednak nie jest to zjawisko nowe, ponieważ w odległych, średniowiecznych czasach zaprzestanie jedzenia było już obserwowane. Na każdym etapie rozwoju ludzkości człowiek dążył do osiągnięcia ciała bez skazy. Artykuł dotyka także ważnej kwestii, jaką jest pomoc pracownika socjalnego osobie z zaburzeniami odżywiania oraz jej rodzinie. Taka pomoc może dotyczyć kilku kwestii. Przedstawione zostały także, dla porównania, zadania pracownika socjalnego w Polsce oraz w innych krajach, gdzie istnieje pojęcie klinicznego pracownika socjalnego.