Samotność młodzieży - Litwin, Weronika (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2021)
W artykule zostało przedstawione zjawisko samotności wśród młodzieży. Ukazano szeroki zakres jego postrzegania przez prekursorów wybranych dyscyplin naukowych. Zgodnie z literaturą wyróżniono typy samotności: samotność emocjonalną, samotność społeczną oraz samotność egzystencjonalną. Przedstawiono skalę tego zjawiska na podstawie ogólnopolskich, jak i zagranicznych badań. Zwrócono uwagę na wpływ rodziny, rówieśników, pandemii covid-19 czy własnej rozwagi na przebieg samotności. Wskazano również problemy towarzyszące osobom młodym odczuwającym samotność. Uwidoczniono wielowymiarowe skutki zjawiska, takie jak: depresja, prostytucja, uzależnienia, zaburzenia odżywiania, agresja. Skupiono uwagę także na sposobach wsparcia socjalnego dla osób doświadczających samotności.