Wolontariat jako prospołeczna działalność dobroczynna - Mach, Jagoda (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2020)
Chęć niesienia pomocy innym ludziom jest cechą, którą posiada niemalże każdy człowiek. Wynika ona z podświadomej potrzeby zaspokojenia poczucia więzi i bliskości z innymi. Pomaganie jest nieodłączną częścią kultury, która ewoluowała w trakcie tworzenia się dziejów ludzkości. Z biegiem lat coraz większego znaczenia zaczęły nabierać działania o charakterze pomocowym, które cechuje dobrowolność. Niniejszy artykuł przedstawia skrótowy opis genezy działalności dobroczynnej oraz jej ewolucję na przestrzeni wieków. Działania pomocowe kierowanie do osób słabszych i potrzebujących stają się obecnie naturalnym, codziennym odruchem. Świadczyć to może o pozytywnym odbiorze i rozwoju tego typu aktywności. To właśnie ta prospołeczna działalność dobroczynna jest przesłanką do zagłębienia się w tematykę wolontariatu, tak istotnego dla pracy socjalnej.