Europejska tożsamość w wymiarze koncepcji kosmopolitycznej Ulricha Becka - Kyrydon, Alla; Troyan, Viktor (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2019)
W artykule przedstawiono główne postanowienia koncepcji kosmopolitycznej Europy słynnego niemieckiego socjologa i filozofa politycznego Ulricha Becka. Rozważana jest możliwość/niemożność zbudowania nowego rodzaju tożsamości zbiorowej – ponadnarodowej tożsamości europejskiej. Unia Europejska jest uważana za warunkowy model nowej tożsamości regionalnej. Koncepcja Ulricha Becka potwierdza kosmopolityzm jako projekt mający na celu transformację stosunków międzynarodowych i ustanowienie nowej tożsamości europejskiej. Jednocześnie zagadnienie tożsamości Europejczyków jest zjawiskiem wysoce niejednoznacznym. Obecne trudności z identyfikacją konkretnej tożsamości europejskiej spowodowane są: 1) wpływem globalizacji na nią, 2) tendencją Europejczyków do skupiania się na swojej odmienności od „innych” oraz 3) wprowadzaniem do świadomości Europejczyków poczucia przynależności do wspólnoty ponadnarodowej.