Stabilność etnopolityczna na Ukrainie: wyzwania i perspektywy ich przezwyciężenia (przykład obwodu czerniowieckiego, Ukraina) - Nechaieva-Yuriichuk, Nataliia (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2019)
Pilny charakter wywiadu naukowego wynika z potrzeby określenia potencjalnych zagrożeń dla stabilności etnopolitycznej Ukrainy, w szczególności w jej obszarach przygranicznych. Celem tego wywiadu jest wyjaśnienie wyzwań związanych ze stabilnością etnopolityczną Ukrainy na przykładzie jednego z regionów wieloetnicznych naszego kraju – obwodu czerniowieckiego. Wzorzec etniczno-narodowy państwa jest zawsze ważnym czynnikiem jego wewnętrznej stabilności politycznej i atrakcyjnego wizerunku międzynarodowego. Kształtowanie się politycznego narodu ukraińskiego odbywa się w niezwykle trudnych warunkach, ale bez tego nie będzie miało miejsca ani demokratyczne państwo, ani integracja europejska. Przebieg wydarzeń na współczesnej Ukrainie po raz kolejny potwierdza, że nie możemy rozpatrywać sytuacji w obwodzie czerniowieckim poza kontekstem wydarzeń ogólnoukraińskich. Wojna i destabilizacja gospodarcza stanowią największe wyzwania, w tym stabilność etniczno-polityczna na Ukrainie w ogóle, a w obwodzie czerniowieckim w szczególności.