Rodzina funkcjonalna a dysfunkcjonalna w procesie kształtowania nowych jednostek społecznych - Rabczak, Sylwia (Rzeszowskie Studia Socjologiczne, 2018)
Istotę niniejszego artykułu stanowi spojrzenie na rodzinę, która jest podstawowym elementem w procesie socjalizacji i tworzenia nowych członków społeczeństwa. Z punktu widzenia socjologicznego to właśnie rodzina stanowi najważniejszą grupę społeczną, w niej bowiem dokonuje się własne poznanie i późniejsze ukształtowanie nowej jednostki społecznej. W przedstawionym artykule omówiono definicyjne ujęcia rodziny, a także opisano podstawowe funkcje, jakie każda rodzina powinna spełniać. Artykuł nakreśla również podział na różne typy rodzin, a wśród nich coraz częściej spotykane rodziny rozbite oraz patchworkowe. Jego treść zawiera ponadto odniesienie do rodzin dysfunkcyjnych, które nie wypełniają należycie swoich funkcji lub te funkcje są u nich zaburzone. Przedstawia też przyczyny dysfunkcji związane z uwarunkowaniami wewnątrzrodzinnymi, jak również te wynikające z makrostruktury społecznej. Artykuł poświęcony jest ponadto formom i symptomom dysfunkcji obserwowanym we współczesnych rodzinach oraz ich wpływowi na kształtowanie się nowych jednostek społecznych.